Νέα

Ομιλία για τη θεωρία της σχετικότητας

Η ομάδα επιστημονικών δραστηριοτήτων «STEM.inists» του σχολείου μας, μετά από μία μικρή ανάπαυλα λόγω εξεταστικής περιόδου, επανήλθε με την θεσμοθετημένη πια δράση του «προσκεκλημένου ομιλητή». Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 (ημέρα του θερινού ηλιοστασίου), ο τριτοετής φοιτητής του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Χαραλάμπης Παπαδάτος έκανε μια διαφωτιστική παρουσίαση με θέμα: «Μια σχετικιστική όψη της φύσης – Ο Ηλεκτρομαγνητισμός».

Οι 60 περίπου μαθητές που παρακολούθησαν την ομιλία, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ειδική θεωρία της σχετικότητας -η οποία προς το παρόν αποτελεί «ταμπού» για το πρόγραμμα σπουδών της μέσης εκπαίδευσης- και να ανακαλύψουν με ποιον τρόπο η θεωρία του Einstein εξηγεί, σχεδόν αυθόρμητα, τον Ηλεκτρομαγνητισμό. Μέσα από απλά παραδείγματα, νοητικά πειράματα και αριστοτεχνικά animation, φτιαγμένα ειδικά για την συγκεκριμένη παρουσίαση, o Χαραλάμπης κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του για σχεδόν 2 ώρες. Το αφιέρωμα αυτό στη θεωρία της σχετικότητας θα έχει και δεύτερο μέρος, το οποίο θα παρουσιαστεί από τη νέα σχολική χρονιά στο αμφιθέατρο του Λυκείου μας.

Αξίζουν, λοιπόν, συγχαρητήρια στον παλιό μας μαθητή Χαραλάμπη για την υπέροχη αυτή ομιλία του και πολλά μπράβο στους μαθητές που τον παρακολούθησαν, διατυπώνοντας εξαιρετικά εύστοχες ερωτήσεις. Οι δράσεις των STEM.inists θα συνεχιστούν από Σεπτέμβρη, με περισσότερες ομιλίες, τις ομάδες 3D-design και 3D-printing να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, τους «ανήσυχους πειραματιστές» να ετοιμάζουν νέες πειραματικές διατάξεις για παρουσίαση και γενικότερα μια ποικιλία από δραστηριότητες που θα συμπληρώσουν και θα επεκτείνουν τη γνώση και τα επίπεδα δεξιοτήτων που προσφέρει το …παραδοσιακό μάθημα στην τάξη.

Ομιλία για τη θεωρία της σχετικότητας

Μοιραστείτε την Ανακοίνωση: